Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Πως θα κάνω τσουρέκι



Πως θα κάνω τσουρέκι
Τσουρέκι

Το περιβόητο τσουρέκι μου, αυτό με τα πολλά κορδόνια που είναι μαλακό σαν το μπαμπάκι μου ζητήσατε την συνταγή, με μεγάλη χαρά σας την παραθέτω   
Θέλω να σας δείξω πως θα κάνετε ένα τσουρέκι με πολλά πολλά πολλά κορδόνια , αφράτο, αρωματικό να ευχαριστήσετε ολόκληρη την οικογένεια σας.
Η συνταγή χωρίζετε σε 2 στάδια Α) Προζύμι Β) Κυρίως ζυμάρι
Πάμε να δούμε τα υλικά  

Α) Προζύμι
150γρ γάλα φρέσκο
10γρ μαγιά νωπή  (Αν έχετε κάποιο φούρνο ζητήστε του μαγιά χρυσή !!)
100γρ αλεύρι robin hood
½ stick βανίλιας μόνο τους λοβούς .
Το κάνουμε από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα πλαστικό μπολ βάζουμε το γάλα όπου και διαλύουμε την μαγιά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τους λοβούς της βανίλιας και το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 12 ώρες.


Β) Κυρίως ζυμάρι
5γρ μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη από την συνταγή )
1250γρ αλεύρι robin hood
20γρ αλάτι
350γρ ζάχαρη
40γρ μαγιά νωπή  (Αν έχετε κάποιο φούρνο ζητήστε του μαγιά χρυσή !!)
250γρ φρέσκο γάλα
300γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
560γρ αυγά  (περίπου 10τεμ)
3 λεμόνια το ξύσμα

Οπότε, από το προηγούμενο βράδυ έχουμε κάνει το προζύμι….
Την επόμενη ημέρα το πρωί πρώτα ο θεός βάζουμε στον κάδο του μίξερ
το γάλα και την μαγιά την διαλύουμε με τα χέρια μας προσθέτουμε μέσα τα αυγά την ζάχαρη , μαστίχα το ξύσμα το προζύμι και αρχίζουμε το ανακάτεμα με τον γάντζο του μίξερ στην μεσαία ταχύτητα . Όταν ομογενοποιηθούν αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα στην μεσαία ταχύτητα για άλλο ένα λεπτό .
Στην συνέχεια δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο φουλ και αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι (παγωμένο) ωσότου το βάλουμε όλο. Συνεχίζουμε και χτυπάμε δυνατά για 20 λεπτά.   
Παίρνουμε ένα μεγάλο πλαστικό 4λιτ. Και το βουτυρώνουμε τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη η οποία να κολλήσει πάνω στο ζυμάρι . Βάζουμε το ζυμάρι με το πλαστικό στο ψυγείο για 2 ώρες .
Μέτα από 2 ώρες ξεκούρασης στο ψυγείο έχει Ίδη φουσκώσει το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας μας και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μπάλες 210γρ και τις τοποθετούμε πάνω στον πάγκο τον οποίο έχουμε αλευρώσει ελαφρός τις αφήνουμε να ξεκουραστούν ένα λεπτό.

(Tο ζυμάρι μας μπορεί να κολλά λίγο και να είναι μαλακό , δεν θα του προσθέσετε αλεύρι. Θα βάζετε ελάχιστο στον πάγκο και λίγο από πάνω .)
Στην συνέχεια σχηματίζουμε μια ομοιόμορφη μπάλα και τις ξανά ξεκουράζουμε αυτή την φορά για 2 λεπτά. Μετά από την ξεκούραση μια μια μπάλα με το χέρι μας την ανοίγουμε όσο ένα πούρο και τα ξανά ξεκουράζουμε για 2 λεπτά. Μετά την ξεκούραση ανοίγουμε το τελειωτικό φιτίλι από το τσουρέκι και πλέκουμε τσουρέκια με 3 κορδόνια. Τοποθετούμε στην λαμαρίνα λαδόκολλα και σε κάθε ταψί βάζουμε δυο τσουρέκια .
Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για 4 ώρες (έχουμε ραντεβού !!).    
Η συγκριμένη ζύμη δεν φουσκώνει σε στόφα ούτε σε φούρνο προσοχή !!


Πριν φουρνίσου τα περνάμε με αυγό με ένα μείγμα από κρόκο και λίγο νερό , τα περνάμε δυο φορές με διαφορά ενός λεπτού η μια από την άλλη φορά  ώστε να γυαλίσουν  
Προθερμαίνουμε τον φούρνο αντιστασεις 210c και τον αφήνουμε να ζεστάνει καλά .
Όταν φουρνίσουμε τα τσουρέκια κατεβάζουμε την θερμοκρασία στου 190c για 15 λεπτά και συνεχίζουμε για 10 λεπτά στους 170c και τέλος 10 στους 150c . Βγάζουμε τα τσουρέκια και τα ακουμπάμε πανω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν !!!!


Εάν δεν έχετε μεγάλο μίξερ να κάνετε την μισή δόση ώστε να χτυπηθεί σωστά και να μην έχετε πρόβλημα
Αυτά ….  αξίζει τον κόπο βάλτε την οικογένεια σας στην διαδικασία θα περάσετε φανταστικά, θα γεμίσετε τους αγαπημένους σας ανθρώπους όμορφες εικόνες και μυρωδιές . Και του χρόνου ο θεός να μας έχει δυνατούς και αγαπημένους !!!!
Ότι απορία έχετε στην διάθεση σας περιμένω εντυπώσεις !!!
..........ZC


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα γαλατα χλιαρα να ειναι?

Ανώνυμος είπε...

Εχω κανει την συνταγή τρείς φορές,
βγαίνουν πάρα πολύ ωραία τσουρέκια,
την τρίτη φορά κάποιες "δύσκολες" δήλωσαν πως ειναι το καλύτερο τσορέκι που έχουν φάει.
Θα τα κάνω και φέτος.
Καλή Ανάσταση σε όλους.

το βελονάκι της γιαγιάς είπε...

Πράγματι τα πιο ωραία τσουρέκια. Φέτος που θέλω να κάνω μισή δόση θα φτιάξω και μισή δόση από το προζύμι?

Κονιτόπουλος Γιάννης είπε...

Καλημέρα,επειδή δεν βρίσκω βανίλια στικ,μπορώ να βάλω εσανς βανίλιας?ή βανιλινι?και αν ναι ποση ποσότητα,για μια κανονική δόση από τα τσουρέκια.Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗ είπε...

Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Eleni Vassiliadis είπε...

Μόλις έφτιαξα τα τσουρέκια σας. Όλοι γελούσαν στο σπίτι γιατί έβαλα τη ζύμη στο ψυγείο. Έγιναν τέλεια! Ελαφριά με ωραία υφή. Το μόνο που και εγώ θα πω είναι ότι το αλάτι είναι πολύ. Εγώ έβαλα 15 gr θαλασσινό αλάτι και την επόμενη φορά θα βάλω το μισό. Επίσης το kitchen aid ( professional 600) τα παίξε, ζεστάθηκε και μύριζε. Τους πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι 4" στο 2 η ζύμη πρέπει να είναι έτοιμη. Τέλος πάντων. Θα συνιστούσα τη μισή δόση. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ζήνωνα.

Unknown είπε...

το αλατι ειναι υπερβολικα πολυ

George Hatziioannidis είπε...

Για ποιο λόγο δεν μπαίνουν στόφα;